Hälsa del 7, kroppens avgiftnings- och utsöndringsorgan.

Kroppen belastas med slaggämnen (kallas även för avfallsprodukter eller nedbrytningsprodukter). Slaggämnena kan vara både giftiga eller ogiftiga. Slaggämnena kommer främst från tre källor:

  • maten (från överkonsumtion av äggvita, särskilt rött kött)
  • tarmarna (från den bakteriella nedbrytningen av vad vi ätit, det som kallas för intestinal autointoxication, självförgiftning från tarmarna)
  • från den egna ämnesomsättningen, d.v.s. förbränningen i kroppens celler.

Levern är kroppens huvudsakliga organ för nedbrytning av slaggämnen och gifter. Bildas det i kroppen för mycket gifter så kan det hända att levern inte hinner med att bryta ner alla gifterna och då kan inte bara levern skadas, utan kroppen bli sjuk. Långt innan blodprover visar att levern är överbelastad så kan många olika symtom på en “trött” lever ge sig till känna, ex med hudklåda, illamående, huvudvärk och trötthet. Nästan alltid sväller en trött lever (s.k. förstorad lever) och ger en tryckande känsla i övre högra buken, en s.k. organkänsla.

Vissa gifter och slaggämnen är fettlösliga och andra är vattenlösliga. En del fettlösliga slaggämnen omvandlar levern till vattenlösliga så att de kan utsöndras med urinen via njurarna. De fettlösliga utsöndras med gallan ut i tarmarna och lämnar kroppen med avföringen. De vattenlösliga utsöndras via njurarna med urinen och lite via hudens svettning. En mindre del av gifter utsöndras genom lungorna med utandningsluften.

Att utandningsluften  inte är så fräsch märks särskilt på morgonen om man sovit en natt med stängt fönster och dörr till sovrummet. Då luktar det inte så friskt i sovrummet vilket man märker först när man lämnat sovrummet och kommer tillbaka om en stund, efter att luktsinnet tappat sin adaption till sovrumslukten.

Levern är ett basiskt organ med ett pH-värde om ca 8. För att hjälpa leverns normala avgiftande funktioner tas 1 tsk  Carbomin, utrört i ett glas vatten, gärna på morgonen och helst minst 15 minuter före frukosten eller annan måltid senare under dagen. För att motverka bildandet av bakteriegifter i tarmarna tas 1 msk Vitlökssaft dagligen, gärna strax före sänggående, utspätt i ett glas vatten.

Att detoxa innebär att dels lösa upp slaggämnen som lagrats i kroppen och dels utsöndra dessa via levern/tarmarna och njurarna. En del slaggämnen utsöndras även genom huden. Är huden torr är utsöndringen av slaggämnen via huden sämre. Smörj huden dagligen över hela kroppen med BodyOil Johannesört för att återfukta huden.

 

Kroppens utsöndringsorgan är i första hand njurarna, tarmarna, huden och lungorna. Kroppen har även några “nödventiler“, ex. tårkörtlarna och hos kvinnan slemhinnorna i underlivet, som aktiveras när utsöndringen via de övriga organen inte räcker till. När nödventilerna aktiveras så utsöndras det så sur tårvätska att den fräter på ögonlockskanterna och de yttre ögonvinklarna kan bli röda av tårvätskan där den  rinner ut och bildar som en röd strimma, s.k. tårgata. Hos kvinnor kan underlivet inflammeras av den ökade sura sekretionen genom dess slemhinnor. Det sistnämnda är något som man inte “tror på” inom skolmedicinen men de står å andra sidan många gånger handfallna inför “icke bakteriella vaginiter”.

Många homeopatiska läkemedel har en avgiftande verkan genom att aktivera kroppens utsöndring av dessa, exempelvis Organum Quadroplex.

För att utsöndringen vi njurarna ska fungera bra var återhållsam med rött kött och koksalt. Använd Solidago Kliniplex för att understödja normal njurfunktion.

När du detoxar drick dagligen några extra glas vatten och var lite försiktig med söta frukter och fruktsafter. Fruktsocker försämrar njurarnas förmåga att kissa ut urinsyra.

 

Ytterligare delar i denna serie om hälsa kommer handla om

Del 8. Följder av inflammationer: regeneration eller degeneration, återhämtning eller “skrumpning”  och hur vi med egenvård kan motverka detta.

Del 9. Psykisk ohälsa av nervgifter som bildas i tarmarna och av cellernas normala förbränning.

Del 10. Den principiella behandlingen av kroppen när den inte mår bra och hur du förebygger sjukdomar.

 

Solidago Kliniplex understödjer njurarnas utsöndrande funktion av vätska.

Är du morgonstel och svullen om morgnarna? Tänk på att salt binder vatten i kroppen och kan göra dig onödigt stel om morgnarna. Salt kan höja blodtrycket och försämra njurfunktionen.

Garlic Golds utökade användningsområden.

En av de bästa åtgärder du kan göra för att sänka kolesterolet i blodet är att minska på snabba kolhydrater, d.v.s. söta frukter, mjölmat (pasta, lasagne, pizza, bullar),  sötsaker samt äta havregrynsgröt och råa morötter.

Fortsättning om simmande ormar i blodet

Vitlökssaft Garlic Gold

Simmande ”ormar” i blodet!

Sill och potatis

Reumatism och inflammation

Vitlökssaft Garlic Gold

Läkemedelsverket tillåter inte doseringsanvisningar för homeopatiska läkemedel.

1 2 3 4 5 6 7