Hälsa del 3, inflammation

Inflammation – kroppens försvarsreaktion
Det vanligaste försvar som kroppen tillgriper för att bibehålla hälsan när den är i fara är inflammation med följande karaktäristiska symtom: svullnad, smärta, värme (feber), lokalt blir huden rödare, nedsatt rörlighet och trötthet. Genom inflammationen försöker kroppen begränsa och ringa in “sjukdomen”. Att man blir trött är kroppens sätt att få oss att vila medan kroppens immunförsvar är aktiverat.

När inflammationen är kroppens försvar mot bakterier och virus kallas den för en infektion. Då blir oftast enskilda organ drabbade, ex. lungorna -lunginflammation, levern – hepatit, lederna – artrit osv., eller hela kroppen, ex. vid influensa och olika reumatiska sjukdomar.

Inflammationen kan även orsakas av kroppens egna slaggämnen varav urinsyra (kan utvecklas till gikt) är ett av de vanligaste och mest förbisedda slaggämnena. Inflammationens syfte är att döda mikroorganismer (bakterier, svamp, virus och parasiter) samt lösa upp slaggämnen, exempelvis urinsyrekristaller (den ser ut som glassplitter i mikroskop) och sedan utsöndra den via njurar och tarmar.

Personligen anser jag att en allergisk reaktion, som även den är en inflammation, inte är begränsad till eksem, hösnuva eller astma. Jag anser att många reumatiska sjukdomar är en form av allergi, likaså många diffusa men lindriga psykiska symtom. Precis som man kan bota allergi genom att undvika det man är allergisk emot samt med desensibilisering så kan man behandla många andra sjukdomar på samma sätt. Ett av de allra främsta läkemedlen att desensibilisera kroppen så den blir frisk är med homeopatiska läkemedel (denna princip används även inom skolmedicinen men då kallas det för immunoterapi).

Inflammationer kan spåra ur när immunförsvaret är dåligt. Då börjar kroppens vita blodkroppar ett “inbördeskrig” som angriper kroppens egna organ och kan förstöra både leder, muskler, njurar, hjärta, lungor o.s.v. De sjukdomar som då uppstår för kallas för autoimmuna sjukdomar.

När vi blir äldre blir också immunförsvaret svagare och då kan cellförändringar överleva immunförsvarets attack och övergå till cancer. Detta är en förklaring till varför risken att drabbas med cancer ökar när vi blir gamla.

Inflammation uppstår också vid lokalt nedsatt blodcirkulation, särskilt vid åderförkalkning. Exempel på detta är bensår och vid svårare fall måste en fot eller ett ben amputeras.

En annan orsak till inflammation i kroppen är att ju fler bakterier, som finns i tunntarmen, desto mer blir kroppen inflammerad. Det optimala är dominans av mjölksyrebakterier i tjocktarmen och inga bakterier i tunntarmen.

Inflammation är så mycket mer än vad jag här nämnt. Det är oerhört viktigt att vi har ett stabilt och starkt immunförsvar. Följande faktorer är särskilt nödvändigt för ett bra immunförsvar:

D-vitamin, Selen, att kroppen är basisk, mer eller mindre bakteriefri tunntarm samt mjölksyrebakterier i tjocktarmen. Detta kan man uppnå med följande åtgärder:

  • 1 tablett (50 ug)   vitamin D3 dagligen, gärna även sommartid.
  • 1 tablett (150 ug) selen.
  • Carbomin
  • Inte äta för stora portioner mat samt att maten tuggas väl för att motverka bakterier och svampväxt i tunntarmen. Vitlökssaft eller bittra örter mot bakterier i tunntarmen.

Salicylsyra och inflammationer

Salicylsyra hämmar produktionen av prostaglandiner som vissa celler bildar. Prostaglandinerna ger inflammation i kroppen. Naturlig förstadie till  salicylsyra finns bl.a. i pilträdsbark (Salix) och älggräs.

Salix Kliniplex innehåller pilträdsbark.

Solidago Kliniplex understödjer njurarnas utsöndrande funktion av vätska.

Är du morgonstel och svullen om morgnarna? Tänk på att salt binder vatten i kroppen och kan göra dig onödigt stel om morgnarna. Salt kan höja blodtrycket och försämra njurfunktionen.

Garlic Golds utökade användningsområden.

En av de bästa åtgärder du kan göra för att sänka kolesterolet i blodet är att minska på snabba kolhydrater, d.v.s. söta frukter, mjölmat (pasta, lasagne, pizza, bullar),  sötsaker samt äta havregrynsgröt och råa morötter.

Fortsättning om simmande ormar i blodet

Vitlökssaft Garlic Gold

Simmande ”ormar” i blodet!

Sill och potatis

Reumatism och inflammation

Vitlökssaft Garlic Gold

Läkemedelsverket tillåter inte doseringsanvisningar för homeopatiska läkemedel.

1 2 3 4 5 6 7