Hälsa del 4, tarmarnas bakterieflora

Tarmarna, deras bakterier och betydelse för hälsan

Tarmarna och framför allt kroppen mår bra när tunntarmen är bakteriefri och tjocktarmen befolkas huvudsakligen av mjölksyrebakterier.

Magsäckens saltsyra ska döda bakterier och andra småkryp (mikroorganismer) i maten. Äter vi för mycket och tuggar för dåligt så kan det hända att saltsyran varken räcker till eller kommer åt att sterilisera maten. Då kan det med maten komma in för mycket bakterier i  tunntarmen. Resultatet blir att tarmarna inflammeras, bakterier kryper igenom tunntarmen och sprider sig i kroppen samt att immunförsvaret överreagerar och de vita blodkropparna släpper ut små kemikalier som ger inflammationer lite här och där i kroppen!

Mellan tunntarmen och tjocktarmen finns det en klaff som ska hindra att tjocktarmens bakterier ska kunna pressas in i tunntarmen. Trots denna klaff så kommer det ofta bakterier från tjocktarmen in i tunntarmen. Tunntarmen kan med vissa enzymer och med hjälp av gallan motverka höga bakteriehalter i tunntarmen – så länge tunntarmen inte är överbelastad med att vi äter för mycket mat. Tyvärr visar studier att hos de flesta är det alldeles för mycket bakterier och svamp i tunntarmen. Detta leder till att bakterier, och ibland svampar, kan sprida sig från tarmarna ut i kroppen och till att immunförsvaret överaktiveras så att det uppstår inflammationer i både tunntarmen och flera ställen i kroppen.

Så motverkar du bakterier i tunntarmen

  1. Tugga maten väl och ät inte för mycket åt gången.
  2. Ät inte så mycket fetter som stelnar i rumstemperatur (använd hellre kallpressade växtoljor). Fetterna gör att maten passerar tunntarmen långsammare och därigenom ger bakterierna tid att föröka sig i tunntarmen. Fet fisk och kallpressade växtoljor kan du däremot äta.
  3. Låt tunntarmen tömmas mellan måltiderna (tar normalt 4 timmar efter en måltid) genom att äta max 3 huvudmål om dagen. Drick gärna vatten, te eller saft mellan måltiderna. Är du sugen på kaffe och tål det så kan du mycket väl dricka några koppar om dagen. Var sparsam med mellanmål.

Bakterier i tjocktarmen

I tarmarna är det mjölksyrebakterier (jäsningsbakterier) som ska dominera  och inte förruttnelsebakterier. Mjölksyrebakterierna gillar grönsaker – men inte proteinrika vegetabilier såsom baljväxter (bönor och ärtor). Äter vi för mycket kolhydrater så ökar antalet bakterier och jästsvamparna i tjocktarmen och det bildas många olika jäsningsprodukter (mjölksyra och olika giftiga alkoholer) som gör kroppen både sur och inflammerad.

Förruttnelsebakterierna ökar i antal av proteinrik föda (kött och baljväxter) och bildar mycket giftiga ämnen. Inte nog med detta – de “dödar” massor av mjölksyrebakterier och än värre, de kan mutera till mycket giftiga bakterier som gör oss sjuka. Om vi äter mindre proteinrik föda så minskar antalet förruttnelsebakterier, men trots detta, så kan det dröja flera månader innan mjölksyrebakterierna återhämtat sig.

Ett av de vanligaste symtom på för mycket förruttnelsebakterier i tarmarna är illaluktande tarmtömning. 

Behandling mot förr mycket bakterier i tarmarna

  1. Ät inte mer än vad tarmarna klarar av att smälta, dvs ät inte för stora matportioner, i synnerhet inte av råkost och kött/baljväxter.
  2. Garlic Gold Vitlökssaft, 1 msk i ett glas ljummet vatten på tom mage, lämpligen på morgonen eller på kvällen sex före sänggående. Under första veckan du börjat ta Vitlökssaft kan du ta 1 matsked både morgon och kväll. Därefter 1 msk dagligen, gärna om kvällen innan du går och lägger dig.
  3. Amaraplex, 1-2 tabletter före lunch eller middag. Bitterämnena motverkar både bakterieväxt och jästsvampar.

 

 

Solidago Kliniplex understödjer njurarnas utsöndrande funktion av vätska.

Är du morgonstel och svullen om morgnarna? Tänk på att salt binder vatten i kroppen och kan göra dig onödigt stel om morgnarna. Salt kan höja blodtrycket och försämra njurfunktionen.

Garlic Golds utökade användningsområden.

En av de bästa åtgärder du kan göra för att sänka kolesterolet i blodet är att minska på snabba kolhydrater, d.v.s. söta frukter, mjölmat (pasta, lasagne, pizza, bullar),  sötsaker samt äta havregrynsgröt och råa morötter.

Fortsättning om simmande ormar i blodet

Vitlökssaft Garlic Gold

Simmande ”ormar” i blodet!

Sill och potatis

Reumatism och inflammation

Vitlökssaft Garlic Gold

Läkemedelsverket tillåter inte doseringsanvisningar för homeopatiska läkemedel.

1 2 3 4 5 6 7