Jämförande behandlingseffekt med munsköljning mellan vattenbaserat vitlöksextrakt och nystatin vid tandprotesinflammationer.

INTRODUKTION: Inflammationer i munslemhinna är den vanligaste formen av kronisk svampinflammation (oral candidiasis) hos de som använder tandproteser. Standardbehandlingen för detta är nystatin (Mycostatin eller Nystimex). Syftet med studien var att jämföra effekten av vitlökssaft med nystatin.

MATERIAL OCH METOD: Denna randomiserad kliniska studie genomfördes på 40 patienter (tandprotesbärare) med svampinfektion i munhålan. Patienterna uppdelades i två grupper. Varje grupp fick antingen nystatin eller vitlöksextrakt i 4 veckor. Storleken av inflammationen mättes vid slutet av det första, andra, tredje och fjärde veckan med följande resultat:

Förändringarna i längd och bredd på munslemhinnans inflammation vid olika tidpunkter var signifikant medan en snabbare återhämtning påvisades för nystatin. Båda preparaten resulterade i betydande återhämtning. Det var större tillfredsställelse med användning av vitlök snarare än nystatin.

SLUTSATS: Vid beaktande av effekt och inga biverkningar med vitlökssaften till skillnad mot nystatin kan vitlökssaft införas som en standardbehandling av candidainflammationer i munslemhinnan.

Källa: Comparison of therapeutic effect of aqueous extract of garlic and nystatin mouthwash in denture stomatitis. Gerodontology. 2012 Jun;29(2).

 

Personlig kommentar av Raimo Heino: De flesta människorna har en “opportunistisk” candidakolonisation där det är fuktigt och varmt, exempelvis vid hudveck, armhålor, ljumskar och underliv. Där kan kroppen reagera mot candidasvampen och det upsptår en lokal hudrodnad och ibland eksem. Munhålan, matstrupen och tarmarna är också en miljö där candidasvampen stortrivs.

Oportunistisk candidakolonisation innebär att candidasvampen (jästsvamp) förekommer normalt i små mängder hos människan utan att ge en svampinflammation. Om candidasvampen förökar sig (ex. vid stress och nedsatt immunförsvar) så ger den inflammationer i både hud, underlivets slemhinnor, munhålans slemhinnor och i tarmarna. God “luftning” och solljus på huden får candidasvampen att tillbakabildas.

Solidago Kliniplex understödjer njurarnas utsöndrande funktion av vätska.

Är du morgonstel och svullen om morgnarna? Tänk på att salt binder vatten i kroppen och kan göra dig onödigt stel om morgnarna. Salt kan höja blodtrycket och försämra njurfunktionen.

Garlic Golds utökade användningsområden.

En av de bästa åtgärder du kan göra för att sänka kolesterolet i blodet är att minska på snabba kolhydrater, d.v.s. söta frukter, mjölmat (pasta, lasagne, pizza, bullar),  sötsaker samt äta havregrynsgröt och råa morötter.

Fortsättning om simmande ormar i blodet

Vitlökssaft Garlic Gold

Simmande ”ormar” i blodet!

Sill och potatis

Reumatism och inflammation

Vitlökssaft Garlic Gold

Läkemedelsverket tillåter inte doseringsanvisningar för homeopatiska läkemedel.

1 2 3 4 5 6 7