Sill och potatis

Själv tycker jag väldigt mycket om matjessill med färsk potatis, särskilt med finklippt gräslök i crème fraiche. Jag kan äta detta flera dagar i följd och när jag gör detta ökar jag raskt några kilo i vikt. När jag inte ätit matjessill på en vecka så har jag gått ner dessa kilon igen. Kalorimängden var låg så inte blev jag fet på maten – nej det var vatten som samlades i kroppen. Och varför samlades det vatten i kroppen – jo, det var all den salt jag fick i mig med matjessillen som innehåller ca 6 g koksalt per 100 g.

När jag ätit matjessillen i några dagar så har jag ett överskott på salt i kroppen (även om man inte saltar maten så finns det så många dolda saltkällor, ex i bröd och ost – samt, man kanske saltar lite när man lagar maten). Detta överskott binder vatten så länge tills jag kissat ut saltet eller att kroppen börjat lagra salt i benstommen till priset av att mitt skelett blir lite skörare. Antagligen kan salt även deponeras på andra ställen i kroppen men om detta vet man väldigt lite.

De flesta av oss får i sig mer än 9 g salt dagligen (njurarna klarar av att kissa ut 4 g per dag utan att ta skada). Om man äter helt osaltad mat får man i sig ca 2 g salt som naturligt finns i maten. (kroppen behöver inte mer än 1,5 g salt dagligen). Kroppens naturliga salthalt är 0,9%. Det innebär att ca 10 g extra salt med maten binder 1 liter vatten i kroppen – och överskott på salt blir snabbt mer än 10 g och då går man upp i vikt – av vatten om saltet binder för att inte saltkoncentrationen skall överstiga 0,9%. Men vad gör detta kanske någon undrar? Jo – det belastar hjärtat som får pumpa onödigt mycket vätska och blodtrycket stiger, njurarna skadas och saltet lagras in i skelettet och bidrar till skeletturkalkning.

Jag har slutat sedan flera år tillbaks att nästan helt salta maten (vilket otyg det blivit idag att man har t.o.m. börjat salta sallader – och saltflingor ska det nu vara på både efterrätter och chocklader!). Detta ger mig marginal att kunna äta sill och potatis någon gång i veckan.  Om jag vill bidra till att ge njurarna lite extra hjälp att kissa ut salt och andra slaggämnen så tar jag en kur med Solidago Kliniplex, normaldos är 2 tabl om förmiddagen med ett glas vatten. Tar man Solidagotabletterna på kvällen så kan nattsömnen störas av att man måste tömma en fylld urinblåsa – därför rekommenderar jag dessa på förmiddagen!

 

 

Solidago Kliniplex understödjer njurarnas utsöndrande funktion av vätska.

Är du morgonstel och svullen om morgnarna? Tänk på att salt binder vatten i kroppen och kan göra dig onödigt stel om morgnarna. Salt kan höja blodtrycket och försämra njurfunktionen.

Garlic Golds utökade användningsområden.

En av de bästa åtgärder du kan göra för att sänka kolesterolet i blodet är att minska på snabba kolhydrater, d.v.s. söta frukter, mjölmat (pasta, lasagne, pizza, bullar),  sötsaker samt äta havregrynsgröt och råa morötter.

Fortsättning om simmande ormar i blodet

Vitlökssaft Garlic Gold

Simmande ”ormar” i blodet!

Sill och potatis

Reumatism och inflammation

Vitlökssaft Garlic Gold

Läkemedelsverket tillåter inte doseringsanvisningar för homeopatiska läkemedel.

1 2 3 4 5 6 7