Varför blir magen sur?

 

De två vanligaste orsakerna till att magen blir sur är

  1. Stress – vid stress aktiveras ”själens nerv”, d.v.s vagusnerven, och sätter igång magslemhinnans celler att bilda saltsyra.
  2. När kroppen är sur försöker kroppen neutralisera det sura med bikarbonat som tillverkas av magslemhinnans celler. Bikarbonatet som bildas i magslemhinnan töms sedan ut i magslemhinnans blodkärl och fördelas via blodcirkulation ut i kroppen. Som biproukt i magslemhinnan bildas det saltsyra som kan ge sura uppstötningar och magkatarr, i synnerhet om inte tolvfingertarmen öppnar nedre magmunnen dörr, pylorus, och släpper ut saltsyran. Men ofta vill inte tolvfingertarmen detta, såvida man inte ätit något som tolvfingertarmen gillar, ex. kokta rotfrukter!

Vi har smaknerver i munnen som tillsammans med luktsinnet hjälper oss att undvika mat som kan göra oss sura och därmed sjuka. Exempel på sur mat är proteinrik föda (kött och baljväxter) , frukter (fruktsyror) eller mjölrätter (ex. pasta och lasagne). Är maten för sur, ex när vi äter syrliga frukter (citron)  så drar sig munnen ihop och vi vill inte ha mer av detta. Visserligen kan vi sockra den sura maten och därigenom blockera upplevelsen av det sura och ”lura” kroppen att svälja det som är surt.

Men kroppen tillverkar även själv sura ämnen, ex. urinsyra, mjölksyra, fosforsyra, kolsyra o.s.v. genom sin normala ämnesomsättning. Normalt  neutralisera kroppen dessa syror under förutsättning att vi inte äter för mycket av mat som leder till försurning av kroppen. Stora mängder syror uppstår i tarmarna om vi äter för mycket (även av s.k. basisk föda!) p.g.a. bakteriella jäsningar som bildar olika syror. Därtill gör sur mat kroppen ännu surare än vad den annars vore.

Ju större den totala mängden syror är i kroppen, desto mer baser krävs för att neutralisera, oskadliggöra, syrorna. Bikarbonat är en av kroppens viktigaste ämnen för att neutralisera syror. När kroppseget bikarbonat inte räcker till så hämtar  kroppen fosfater ur skelettet för att neutralisera syrorna i kroppen. När fosfaterna lämnar skelettet så drar den med sig calcium ur benstommen och skelettet blir porösare.

Men innan det gått så långt så gör njurarna allt vad den kan för att med hjälp av zink utsöndra syror. Genom lungorna andas vi ut kolsyra, särskild när vi anstränger oss lite extra, ex. genom att promenera.

Syror som inte neutraliseras är som gift för kroppscellerna. Syrorna förstör särskilt äggvite- och mineralhaltiga vävnader, ex muskler och benstomme. Detta leder till inflammationer, ex. olika reumatiska led- och muskelsjukdomar och med tiden urkalkning av skelettet tills det efter årtionden gått så långt att det uppstått osteoporos, skeletturkalkning och ledytorna luckras upp til artros.

Genom att undvika sur mat och komplettera kosten dagligen med 1 tsk Carbomin hjälper du kroppen att motverka översyrlighet.

Hälsa del 1, arv och livsstil

Allergimedicin som botar stoppas

Kan vi lita på den skolmedicinska forskningen?

Lindra migrän med Chelidonium D6

Nu är pollenallergin här!

Ledbesvär

Allergibehandling

Onda och goda bakterier i tarmarna styr ditt liv!

När tarmen sprack!