När tarmen sprack!

För några dagar sedan kunde vi läsa i dagspressen att den Oscarbelönade skådespelerskan Patty Duke hade dött. Hon dog av blodförgiftning efter en brusten tarm. Hur många som drabbas av detta i Sverige talas det tyst om. Förstoppning är en riskfaktor för uppkomst av brusten tarm. Förstoppning bedöms ofta inom sjukvården som ett ”normaltillstånd”.

Det är inte bara en inflammerad blindtarm som kan spricka. Även den övriga tjocktarmen, i synnerhet av inflammerade tarmfickor som uppstår vid kombinationen förstoppning och jäsningar i tarmen. Jäsningarna kan blåsa upp tarmfickorna så att de buktar utåt i tjocktarmen och kan till slut spricka och tarminnehållet kommer ut i bukhålan och ger blodförgiftning.

Förebygg förstoppning och tarmjäsningar enl följande:

  1. Ät fiberrik föda såsom havregrynsgröt till frukost och kokta rotfrukter till lunch eller middag. Är du sugen på mellanmål tugga ordentligt en morot eller ett äpple.
  2. Drick mellan måltiderna ca 2 liter vatten.
  3. Gå på toaletten så snart tarmarna ”signalerar”.
  4. Motverka jäsningar i tarmarna med Garlic Gold Vitlökssaft, 1 msk varje kväll i ett glas vatten samt 1 tablett Amaraplex strax före frukost eller lunch. Tugga gärna tabletten och skölj ner detta med lite vatten.
  5. Börja dagen med 1 tesked Carbomin i ett glas ljummet vatten och drick den på tom mage minst 15 minuter före frukosten.
  6. Promenera eller jogga  1/2 timme dagligen.

Hälsa del 1, arv och livsstil

Allergimedicin som botar stoppas

Kan vi lita på den skolmedicinska forskningen?

Lindra migrän med Chelidonium D6

Nu är pollenallergin här!

Ledbesvär

Allergibehandling

Onda och goda bakterier i tarmarna styr ditt liv!

När tarmen sprack!